Arte Amanti https://arte-amanti.be International Chamber Music Festival - Flanders Thu, 21 Nov 2024 19:44:52 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 15.11.24: Onze Rising Stars & Young Talents schitteren op (inter)nationale podia https://arte-amanti.be/15-11-24-onze-rising-stars-young-talents-schitteren-op-internationale-podia/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=15-11-24-onze-rising-stars-young-talents-schitteren-op-internationale-podia Mon, 18 Nov 2024 16:52:19 +0000 https://arte-amanti.be/?p=6187 Onze Jonge Talenten en Rising Stars laten volop van zich horen! Hieronder een overzichtje van de recentste verwezelijkingen. Een dikke proficiat aan allen! Our Young Talents and Rising Stars are making themselves heard! Below is an overview of the most recent accomplishments: RISING STARS: Evelien Vaneysendeyck won in februari 2024 de Eerste prijs  op het… Read More »15.11.24: Onze Rising Stars & Young Talents schitteren op (inter)nationale podia

The post 15.11.24: Onze Rising Stars & Young Talents schitteren op (inter)nationale podia first appeared on Arte Amanti.

]]>
Onze Jonge Talenten en Rising Stars laten volop van zich horen! Hieronder een overzichtje van de recentste verwezelijkingen. Een dikke proficiat aan allen!
Our Young Talents and Rising Stars are making themselves heard! Below is an overview of the most recent accomplishments:

RISING STARS:

Evelien Vaneysendeyck won in februari 2024 de Eerste prijs  op het “Concours Française de la Harpe”, Limoges (Frankrijk).
Evelien Vaneysendeyck won in februari 2024 First Prize  ofthe “Concours Française de la Harpe”, Limoges (Frankrijk).

Fibonacci Quartet (met Rising Star Luna De Mol) won in juni 2024 de Eerste Prijs en Publieksprijs in de “Premio Paolo Borciani Competition”, Reggio Emilia (Italië).  Je kan hun finale hier bekijken (44min). 
Fibonacci Quartet (with Rising Star Luna De Mol) won in June 2024 First Prize and Audience prize of the “Premio Paolo Borciani Competition“, Reggio Emilia (Italy). Click here to watch their performance in the Finals (44min). 

Evelien Vaneysendeyck won in november 2024 de Eerste prijs  in de “Soka-Nippon International Harp Competition 2024”, Soka (Japan).
Evelien Vaneysendeyck won in November 2024 First Prize in the “Soka-Nippon International Harp Competition 2024“, Soka (Japan).

JONG TALENT – YOUNG TALENT:

Akari Bastiaens won in februari de Eerste prijs, de Publieks- en de Persprijs in de “International Piano Competition for young musicians”, Enschede (Nederland).
Akari Bastiaens won in February the First prize,  Audience Prize and Press Prize of the “International Piano Competition for young  dmusicians”, Enschede (The Netherlands).

Jonathan Ide won in maart de Eerste prijs in Categorie 3 (17-19 jaar) van de “Steinway Competition Belgium“.
Jonathan Ide won in March First Prize  in Category 3 (17-19 years) of the “Steinway Competition Belgium“.

Jana Mestdag won in november de 3de prijs in de  National Competition for Young Soloists “Cantus Firmus” in Sofia (Bulgarije).
Jana Mestdag won in November the 3rd prize at the National Competition for Young Soloists “Cantus Firmus” in Sofia  (Bulgaria).

The post 15.11.24: Onze Rising Stars & Young Talents schitteren op (inter)nationale podia first appeared on Arte Amanti.

]]>
02.03.24: Arte Amanti Academy in CC De Stroming https://arte-amanti.be/arte-amanti-in-cc-de-stroming/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=arte-amanti-in-cc-de-stroming Fri, 08 Mar 2024 21:00:01 +0000 https://arte-amanti.be/?p=5890 Recensie van Willem Erauw over het PROMS-concert in CC De Stroming te Berlare op 2 maart 2024. Gepubliceerd op de website van Klassiek Centraal. “Er zijn kamermuziekfestivals en er is Arte Amanti”. Zo vat de pianist Boris Kuznetzov het Arte Amanti International Chamber Music Festival samen, sinds de start in 2009. Wat begon als een… Read More »02.03.24: Arte Amanti Academy in CC De Stroming

The post 02.03.24: Arte Amanti Academy in CC De Stroming first appeared on Arte Amanti.

]]>
Recensie van Willem Erauw over het PROMS-concert in CC De Stroming te Berlare op 2 maart 2024. Gepubliceerd op de website van Klassiek Centraal.

“Er zijn kamermuziekfestivals en er is Arte Amanti”. Zo vat de pianist Boris Kuznetzov het Arte Amanti International Chamber Music Festival samen, sinds de start in 2009. Wat begon als een bescheiden initiatief om jonge talenten in de klassieke muziek een podium te geven en concerten in kleinere steden en gemeenten te organiseren, is na zestien seizoenen uitgegroeid tot een groot kamermuziekfestival met meer dan vijftig concerten in het voorjaar 2024. Sinds het begin staat violiste Reinilde Leyers aan het roer en heeft een hele logistieke ploeg die haar ondersteunt. Het festival heeft zich ondertussen ook vanuit Vlaanderen uitgestrekt naar Nederland en Wallonië.

Jonge talenten

Van in het begin was het de bedoeling jonge talenten een podium te bieden op concerten waarbij ook gevestigde, vaak grote namen optreden. Meestal zijn het kamermuziekrecitals, soms speelt het kamerorkest van Arte Amanti, een adhoc orkest dat wordt samengesteld voor een aantal concerten per seizoen. Ook hier zitten jonge talenten samen met ervaren professionals zij aan zij, onder leiding van dirigente Reinilde Leyers.

Cultureel centrum De Stroming in Berlare was op 2 maart tot de nok gevuld voor een gevarieerd programma. Fluitiste Liesl Vanoverberghe en harpiste Evelien Vaneysendeyk beginnen met het fluit-harp concert van Mozart, KV 299. Fluit harp is een ranke, fijnzinnige combinatie, het zijn bijwijlen hemelse klanken die de zaal vullen. Na hun optreden vervoegen Liesl en Evelien hun collega’s in het orkest. Evelien doet dat met een stootkar waarmee ze de grote harp optilt en achterin het orkest neerzet. Een grappig zicht, hoe ze met haar kleine gestalte de enorme harp optilt en naar achter rolt.

Daarna komt klarinettist Emile Souvagie met zwierige tred het podium op. De jonge man is al solist bij het orkest van de Vlaamse opera. Je ziet het onmiddellijk, deze musicus is voor geen kleintje vervaard. Nog voor hij de klarinet aan zijn mond zet, maakt hij een soort kleine pirouette om de concertmeester een hand te geven. Wat is de klarinet toch een machtig mat instrument, in deze eerste rapsodie van Claude Debussy. Omdat hij zonder partituur speelt heeft hij meer bewegingsruimte, hij onderstreept zijn prachtige gave spel hier en daar met sierlijke nonchalante bewegingen. Speelde hij geen klarinet, hij was misschien balletdanser geworden. Na zijn optreden neemt hij op zijn beurt plaats bij de blazers van het orkest, net zoals de fluitiste en harpiste dat deden. Arte Amanti, één grote familie!

Slavisch

Violiste Delphine Anseeuw is de jongste solist vanavond, pas achttien maar al heel wat podium- en wedstrijdervaring. Ze is kersverse studente bij Philippe Graffin aan het Brusselse conservatorium. Ze maakt mooie brede frasen in de romance van Antonin Dvořak, een bij uitstek lyrisch stuk waarin we, na Mozart en Debussy, de Slavische wereld intrekken.

Slavisch is ook het laatste stuk van de avond, de rococo-variaties van Tschaikovsky voor cello en orkest. Solist is David Poskin, met zijn dertig jaar een rijpe ervaren solist, die in 2009 mee aan de wieg stond van Arte Amanti. Dat komt omdat hij de zoon van zijn moeder is. Dat zijn we allemaal, maar bij hem heet de moeder Reinilde Leyers. Je merkt hoe goed moeder en zoon, dirigeerstok en cello, op elkaar zijn ingespeeld. Wordt het thema van deze variaties soms wat huppelend gespeeld, David Popper speelt het meer portato, meer gedragen. Daarmee geeft hij het hoofdthema en het hele stuk meer gewicht en waardigheid. Inventiever en interessanter dan vele interpretaties van dit overbekende cellowerk.

Portret

Om een dergelijk festival jaar na jaar te organiseren heb je een hele equipe nodig om alle musici te engageren, contacten te onderhouden, de nodige fondsen te werven, concerten te plannen etc. Met een netwerk van vrijwilligers, lokale contacten en gulle sponsors is deze zestiende editie uitgegroeid tot het grootste festival voor kamermuziek in het land. Zo is er een droom waargemaakt, de droom om jongeren kansen te geven op het podium, de droom om grote namen in de klassieke kamermuziek dichter bij de mensen te brengen, naar kleinere steden en gemeenten.

Met haar overtuiging en wilskracht heeft Reinilde Leyers niet alleen een steen in de rivier geworpen, maar een heuse berg verzet. Haar enthousiasme en werkkracht zijn legendarisch. Eigenlijk zou elke musicus die in ons land actief is in de klassieke muziek, een groot portret van haar in de living hebben moeten hangen. Het portret van een grote dame waarvoor we elke ochtend een respectvolle buiging maken. Maar daar is de ijverige Reinilde Leyers te bescheiden voor, dat zou ze nooit toelaten.

The post 02.03.24: Arte Amanti Academy in CC De Stroming first appeared on Arte Amanti.

]]>
24.02.24: Magistraal recital bij Arte Amanti https://arte-amanti.be/24-02-24-magistraal-recital-bij-arte-amanti/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=24-02-24-magistraal-recital-bij-arte-amanti Fri, 08 Mar 2024 20:58:11 +0000 https://arte-amanti.be/?p=5886 Recensie van Willem Erauw over het recital van Andrey Baranov en Dasha Moroz in de  Sint-Martinuskerk te Moorsel (Aalst) op 24 februari 2024. Gepubliceerd op de website van Klassiek Centraal.   Arte Amanti is een groot jaarlijks kamermuziekfestival dat zich vanuit Vlaanderen nu ook uitstrekt naar Nederland en Wallonië. Groot is nog zwak uitgedrukt, voor… Read More »24.02.24: Magistraal recital bij Arte Amanti

The post 24.02.24: Magistraal recital bij Arte Amanti first appeared on Arte Amanti.

]]>
Recensie van Willem Erauw over het recital van Andrey Baranov en Dasha Moroz in de  Sint-Martinuskerk te Moorsel (Aalst) op 24 februari 2024. Gepubliceerd op de website van Klassiek Centraal.  

Arte Amanti is een groot jaarlijks kamermuziekfestival dat zich vanuit Vlaanderen nu ook uitstrekt naar Nederland en Wallonië. Groot is nog zwak uitgedrukt, voor meer dan vijftig concerten op vier maanden tijd in steden en dorpen in het hele land. Drijvende kracht Reinilde Leyers slaagt er al zestien seizoenen op rij in om grote namen te strikken. Soms zijn het virtuozen die naam maakten in de Elisabethwedstrijd, zoals vanavond in de Sint-Martinuskerk in Moorsel.

Elk concert van Arte Amanti begint met jong talent, vaak tieners die een kans krijgen op het podium. Vandaag zijn dat de vioolzussen Eline en Sarah Vanderpijpen. Ze staan er wat onwennig bij, maar eens begonnen klinkt het werk Amitié van Eugène Ysaÿe prachtig en voldragen. Verbluffend hoe de jonge vrouwen zo’n virtuoos stuk onder de knie hebben.

Knuffelbeer   

Wie herinnert zich Andrey Baranov, Eerste Prijs viool in de Elisabethwedstrijd 2012? Een blonde knuffelbeer uit Rusland, die het publiek verstomde met zijn uitvoering van het eerste vioolconcert van Shostakovitch. Met zijn mollige gestalte en tuitmond speelt hij niet alleen zoals, maar lijkt ook sterk op David Oistrakh. Onmiskenbaar is Oistrakh één van zijn grote voorbeelden. Maar het zou niet fair zijn de hele tijd met Oistrakh in mijn hoofd te zitten, denk ik wanneer hij opkomt met de Wit-Russische pianiste Dasha Moroz, een klassepianiste die al vele jaren meedraait in het festival.

Meteen vuurwerk met een polonaise van Wieniawski en de Nocturne en Tarantelle van Szymanovski. Van bij de eerste noot is het zonneklaar dat hier een grote violist voor ons staat. Internationale topklasse zoals we die enkel in de grote concertzalen horen. Zonder partituur voor de neus staat hij zowaar soms wat te dansen in de dynamische passages. Ik weet niet op welke viool hij speelt, het klinkt geraffineerd en briljant als een Stradivarius.

Hij haalt de pupiter erbij voor het Grand Duo en het Rondo van Schubert. Intimistische muziek na de extravagante Slavische stukken. Bovendien was Schubert geen violist en heeft het de violisten knap lastig gemaakt met vaak moeilijk in de hand liggende passages. Opnieuw houden Baranov en Moroz het publiek in hun ban. Wat een geraffineerd en groots duo, want ook Moroz klinkt machtig en magistraal aan de piano.

Alhoewel je zou kunnen opperen dat Baranov deze intieme en ook soms schuchtere muziek ietwat te opzichtig en maniëristisch speelt, met een breed vibrato en gulle glissando. Maar dit is, gezien dit schitterende concert, te kritisch. Doet u dus maar alsof u de laatste twee zinnen niet heeft gelezen. Na Schubert zet hij de lessenaar weer opzij voor werken waarin hij wellicht het meest excelleert, Tschaikovski, de Méditation en het Valse-Scherzo.

Oorlog

Vandaag 24 februari is het dag op dag twee jaar oorlog in Oekraïne. Ik zal niet de enige zijn geweest die zich afvroeg hoe musici uit Rusland of Wit-Rusland zich daarbij voelen. Het hoogtepunt van dit concert was niet alleen muzikaal. Voor hij de Méditation van Tschaikovsky begint, spreekt hij het publiek toe. Hij wil dit stuk opdragen aan alle slachtoffers van “this tragic war”, die vandaag twee jaar duurt. Applaus.

Voor ze nog een bisnummer spelen doet hij het trouwens nog eens. Als toegift spelen ze een droevige melodie van Rachmaninov als eerbetoon aan een man “who was murdered in Russia nine days ago”. “Murdered”, een moedig en glashelder statement over Alexei Navalny. De melodie klinkt zo intens en ingetogen, hier en daar wordt een zakdoek bovengehaald.  Ook bij pianiste Dasha Moroz zie ik de emotie op het gezicht. Haar ingehouden tranen tonen hoe deze musici deze droevige verjaardag beleven en ondergaan.

Van sommige mensen wordt gezegd dat ze hun naam niet gestolen hebben. Voor pianiste Dasha Moroz geldt het omgekeerde. Het woord moroz betekent ijskoud (Russisch) of nog, bitter (Hebreeuws). Het tegengestelde van deze warme, zoetegevooisde vrouw.

Russische boogstreken

Als volbloed Rus is Baranov uiteraard een discipel van de beroemde Russische vioolschool, die ooit, eind negentiende eeuw, ontstond in de vioolklas van Leopold Auer in Sint-Petersburg. Klank maken door snelle en brede boogstreken is hun handelsmerk, we horen het in het spel van Heifetz tot Hirschhorn, van Oistrakh tot Baranov. Het contrasteert met de zgn. Franco-Belgische vioolschool, waar het sinds aartsvader Eugène Ysaÿe meer gaat om de intensiteit van de boogstreek. Niettegenstaande de schittering van zijn spel heeft Baranov nog niet de maturiteit van de grote Oistrakh. Maar hij is nog geen veertig, misschien speelt hij binnen tien jaar wel beter dan Oistrakh!

Op de website van de koningin Elisabethwedstrijd lees je over twee Baranovs, één van 2009 en één van 2012. Behalve als winnaar in 2012 deed hij in 2009 ook al eens mee en sneuvelde in de halve finale. Maar alle opnames zijn nog te beluisteren via de website qeimc.be!

Het was de eerste keer dat Baranov in het Festival Arte Amanti speelde. Hoe heb je dat weer kunnen fiksen, vraag ik achteraf aan Reinilde Leyers. Zo’n toptalent, dat moet toch… “Contacten”, antwoordt ze droog. “Het is ook een bescheiden lieve familieman met vier kinderen”. Wat hebben die geluk denk ik, met zo’n knuffelbeer als papa!

The post 24.02.24: Magistraal recital bij Arte Amanti first appeared on Arte Amanti.

]]>
18.02.24: De Erfenis van Emerson https://arte-amanti.be/de-erfenis-van-emerson/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=de-erfenis-van-emerson Fri, 08 Mar 2024 20:57:38 +0000 https://arte-amanti.be/?p=5883 Recensie van Willem Erauw over het recital van het Fibonacci Quartet op 18 februari 2024 in Kemzeke. Gepubliceerd op de website van Klassiek Centraal. Foto: © Fille Roelants. Er wordt wel eens gezegd dat strijkkwartet de moeilijkste vorm van kamermuziek is. De twee violisten, altviool en cello moeten een harmonisch geheel vormen, de individuele strijkers… Read More »18.02.24: De Erfenis van Emerson

The post 18.02.24: De Erfenis van Emerson first appeared on Arte Amanti.

]]>
Recensie van Willem Erauw over het recital van het Fibonacci Quartet op 18 februari 2024 in Kemzeke. Gepubliceerd op de website van Klassiek Centraal.

Foto: © Fille Roelants.

Er wordt wel eens gezegd dat strijkkwartet de moeilijkste vorm van kamermuziek is. De twee violisten, altviool en cello moeten een harmonisch geheel vormen, de individuele strijkers moeten perfect op elkaar zijn ingespeeld. Grote strijkkwartetten uit de twintigste eeuw hadden elk hun eigen sound. Amadeus quartet, Alban Berg Quartet, Guarneri Quartet, het Hongaarse Takácskwartet, het Quartetto Italiano of het Quatuor Mosaïques, elk had een eigen imago en klank. Soms bestaat een kwartet decennia lang onder dezelfde naam maar wisselen de musici. Soms blijven het de oorspronkelijke musici die hun hele leven in hetzelfde kwartet spelen.

Stempel gedrukt

In 1976 besloten de jonge violisten Eugene Drucker en Philip Setzer in New York op zoek te gaan naar een cellist en altviool. Ze vonden snel hun kwartetmaten David Finckel (cello) en Lawrence Dutton (altviool). Ze noemden hun strijkkwartet naar Ralph Waldo Emerson, één van de belangrijkste Amerikaanse dichters en denkers van de negentiende eeuw. De twee violisten wisselden elkaar van in het begin af als eerste en tweede viool, dat was ongezien en komt ook vandaag niet vaak voor. Eigenlijk wilden ze beiden de middenstem van de tweede viool spelen, dus was afwisselend de eerste spelen voor beiden eigenlijk tweede keuze…

Drucker en Setzer waren beiden leerlingen van de legendarische Oscar Schumsky en waren in 1976 trouwens allebei finalist van de Elisabethwedstrijd. In meer dan veertig jaar hebben ze een wereldfaam opgebouwd. Bekroond met negen grammy’s en vele andere prijzen golden ze als de excellentie in de wereld van het strijkkwartet. Na 47 jaar kwartetspel gaven ze op 22 oktober 2023 het laatste concert in het Lincoln center in New York. Drucker en Setzer hebben met het Emerson Quartet hun stempel gezet op een halve eeuw geschiedenis van het kwartetspel.

Luna De Mol en het Fibonacci kwartet

Ikzelf heb het Emerson altijd als een soort ideaal beschouwd, wanneer ik een strijkkwartet beluister. Ook in Vlaanderen duiken er jonge nieuwe kwartetten op. Violiste Luna De Mol is een jong supertalent die samen met drie jonge strijkers het Fibonacci Quartet heeft opgericht. Samen vormt ze met een Tsjech, een Welshman en een Schot het kwartet en studeren ze aan de Escuela Superior de Musica Reina Sofia in Madrid bij Guenter Pichler, voormalig violist van het Alban Berg Kwartet. Daarnaast worden ze ook door Marc Danel van het Danelkwartet gecoacht. Ze kaapten al verschillende prestigieuze prijzen weg. Alhoewel het nog studenten zijn, worden ze beschouwd als een van Europa’s toonaangevende jonge strijkkwartetten.

Waarom Fibonacci ? Wie kent de cijferreeks van Fibonacci ? De rij van Fibonacci (de gulden snede), is een perfect voorbeeld van de relatie tussen wiskunde en kunst in zowel natuurlijke als door de mens ontwikkelde fenomenen. Ook de vorm van de viool is erop gebaseerd. Dit genie staat naast Leonardo Da Vinci en Michelangelo. Voor een mislukte wiskundige als ikzelf vind ik de naam van dit kwartet bijzonder inventief.

Der Sturm und das Mädchen

Op het concert van Arte Amanti op 18 februari in de Sint-Jacobskerk in Kemzeke spelen ze het vierde kwartet van Béla Bartók en “der Tod und das Mädchen” van Schubert. Bartóks vierde kwartet is een monster, het is alsof er een heidense storm door de kerk waait, een wervelwind van onbehouwen brokken geniale muzikale frasen, geïnspireerd op oude Hongaarse volksmelodieën. Eerste violist Kryštof Kohout heeft zijn wortels ook in Midden-Europa en dat horen we. Hij speelt zijn ziel uit zijn lijf. Na dit kwartet laten ze het publiek stomverbaasd achter. Nog studenten, maar wat een verbluffende, meesterlijke vertolking. Wat een expressie! Wat een lef, want een kwartet van Bartók is altijd een grote uitdaging, vooral qua ritmiek en polyritmiek!

 

The post 18.02.24: De Erfenis van Emerson first appeared on Arte Amanti.

]]>
3.12.23: Onze Rising Stars & Young Talents schitteren op (inter)nationale podia https://arte-amanti.be/1-4-22-onze-rising-stars-young-talents-schitteren-op-internationale-podia/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=1-4-22-onze-rising-stars-young-talents-schitteren-op-internationale-podia Sun, 03 Dec 2023 11:55:10 +0000 https://arte-amanti.be/?p=4939 Onze Jonge Talenten en Rising Stars laten volop van zich horen! Hieronder een overzichtje van de recentste verwezelijkingen. Een dikke proficiat aan allen! Our Young Talents and Rising Stars are making themselves heard! Below is an overview of the most recent accomplishments: RISING STARS: Emile Souvagie (klarinet) wint de Gold Medal in de Royal OverSeas… Read More »3.12.23: Onze Rising Stars & Young Talents schitteren op (inter)nationale podia

The post 3.12.23: Onze Rising Stars & Young Talents schitteren op (inter)nationale podia first appeared on Arte Amanti.

]]>
Onze Jonge Talenten en Rising Stars laten volop van zich horen! Hieronder een overzichtje van de recentste verwezelijkingen. Een dikke proficiat aan allen!

Our Young Talents and Rising Stars are making themselves heard! Below is an overview of the most recent accomplishments:

RISING STARS:

Emile Souvagie (klarinet) wint de Gold Medal in de Royal OverSeas League (ROSL) Annual Music Competition 2023. Klik hier om de prestatie van Emilie te bekijken. (48min 30sec).
Emile Souvagie (klarinet) wins the Gold Medal at the Royal OverSeas League (ROSL) Annual Music Competition 2023. Click here to watch his performance. (48min 30sec).

Fibonacci Quartet (met Rising Star Luna De Mol op 1ste/2de viool) won de Eerste Prijs in de Royal OverSeas League (ROSL) Annual Music Competition Strings & Keyboard Ensembles Section 2023. Klik hier om hun optreden in de final te bekijken (44min).
Fibonacci Quartet (with Rising Star Luna De Mol on 1st/2nd violin) won First Prize at the Royal OverSeas League (ROSL) Annual Music Competition Strings & Keyboard Ensembles Section 2023. Click here to watch their performance in the Finals (44min). 

Turicum Quartet (met Rising Star Jiska Lambrecht op viool) wint de Tweede Prijs in de strijkkwartet categorie van de Karol Szymanowski International Music Competition 2023. De Eerste Prijs werd niet uitgereikt.
Turicum Quartet (with Rising Star Jiska Lambrecht on 1st violin) wins Second Prize in the string quartet category at the Karol Szymanowski International Music Competition 2023. No 1st prize was awarded.

JONG TALENT – YOUNG TALENT:

Jonathan Ide wint de Eerste Prijs in categorie 3 (14-18 jaar) van de EPTA “Rencontres Internationales des Jeunes Pianistes” wedstrijd 2023. Je kan de finale van Jonathan hier bekijken.
Jonathan Ide wins First Prize in categorie 3 (14-18 yo) of the EPTA “Rencontres Internationales des Jeunes Pianistes” competition 2023. You can watch the Finals of Jonathan here.  

The post 3.12.23: Onze Rising Stars & Young Talents schitteren op (inter)nationale podia first appeared on Arte Amanti.

]]>
1.11.2023: Arte Amanti kondigt samenwerkingen aan met Experience Klassiek, Chateau d’Aigremont en Beaujean https://arte-amanti.be/1-12-2023-arte-amanti-kondigt-samenwerkingen-aan-met-experience-klassiek-chateau-daigremont-en-beaujean/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=1-12-2023-arte-amanti-kondigt-samenwerkingen-aan-met-experience-klassiek-chateau-daigremont-en-beaujean Wed, 01 Nov 2023 13:19:12 +0000 https://arte-amanti.be/?p=4951 Arte Amanti annouces collaborations with Experience Klassiek, Chateau d’Aigremont and Beaujean (English text: see below) Voor het festivalseizoen 2024 gaat Arte Amanti samenwerkingen aan met Experience Klassiek, een initiatief van pianist Ruben Plazier, Chateau d’Aigremont een initiatief van cellist Pierre Fontenelle en Beaujean, een initiatief van pianist Aaron Waijnberg. Experience Klassiek: Ervaar klassieke muziek op… Read More »1.11.2023: Arte Amanti kondigt samenwerkingen aan met Experience Klassiek, Chateau d’Aigremont en Beaujean

The post 1.11.2023: Arte Amanti kondigt samenwerkingen aan met Experience Klassiek, Chateau d’Aigremont en Beaujean first appeared on Arte Amanti.

]]>
Arte Amanti annouces collaborations with Experience Klassiek, Chateau d’Aigremont and Beaujean (English text: see below)

Voor het festivalseizoen 2024 gaat Arte Amanti samenwerkingen aan met Experience Klassiek, een initiatief van pianist Ruben Plazier, Chateau d’Aigremont een initiatief van cellist Pierre Fontenelle en Beaujean, een initiatief van pianist Aaron Waijnberg.

Experience Klassiek:

Ervaar klassieke muziek op een nieuwe en betoverende manier! Stel u voor dat u door een museum loopt en een prachtig schilderij bewondert. Dat is al indrukwekkend, maar wanneer een gids u meeneemt en u vertelt over de diepere betekenis en verborgen details, komt datzelfde kunstwerk echt tot leven. Bij Experience Klassiek doen we hetzelfde voor klassieke muziek. We brengen muziek tot leven met boeiende verhalen en onverwachte wendingen, waardoor u een nog diepere connectie met de muziek krijgt.
Website Experience Klassiek

Beaujean-Live:

De artistieke leiding van Beaujean is verheugd om in hun prachtige kader een concertreeks uit te bouwen. U zal er van nabij kunnen meemaken hoe topsolisten uit binnen- en buitenland u vergasten op boeiende programma’s. Of hoe zorgvuldig geselecteerde jonge talenten zich aan u voorstellen. Zo zal onder meer de geschiedenis, de praktijk en de betekenis van de liedcultuur en nu ook de instrumentale kamermuziek (ism Arte Amanti) op een creatieve, innovatieve en duurzame manier ontsloten worden. Zo wordt Beaujean een concertlocatie met aandacht voor reflectie en dialoog, een platform voor musici met een verhaal.
Website Beaujean-Live

Chateau d’Aigremont: Châteu d’Aigremont (visitezliege.be)


Arte Amanti annouces collaborations with Experience Klassiek, Chateau d’Aigremont and Beaujean

For the 2024 festival season, Arte Amanti is entering into collaborations with Experience Klassiek, an initiative of pianist Ruben Plazier, Chateau d’Aigremont, an initiative of cellist Pierre Fontenelle, and Beaujean, an initiative of pianist Aaron Waijnberg.

Experience Klassiek:

Experience classical music in a new and enchanting way! Imagine walking through a museum and admiring a beautiful painting. That’s already impressive, but when a guide takes you along and tells you about the deeper meaning and hidden details, that same work of art really comes to life. At Experience Klassiek we do the same for classical music. We bring music to life with compelling stories and unexpected twists, giving you an even deeper connection with the music.
Website Experience Klassiek

Beaujean-Live:

The artistic direction of Beaujean is pleased to develop a concert series in their beautiful setting. You will be able to experience firsthand how top soloists from home and abroad treat you to fascinating programs. Or how carefully selected young talents introduce themselves to you. In this way, the history, practice and meaning of song culture and now also instrumental chamber music (in collaboration with Arte Amanti) will be made available in a creative, innovative and sustainable way. In this way, Beaujean becomes a concert location with a focus on reflection and dialogue, a platform for musicians with a story.
Website Beaujean-Live

Chateau d’Aigremont: Châteu d’Aigremont (visitezliege.be)

The post 1.11.2023: Arte Amanti kondigt samenwerkingen aan met Experience Klassiek, Chateau d’Aigremont en Beaujean first appeared on Arte Amanti.

]]>
1.1.2023: Arte Amanti blijft ook in 2023 hét podium voor jonge talenten in de glans van briljante artiesten https://arte-amanti.be/1-1-2023-arte-amanti-blijft-ook-in-2023-het-podium-voor-jonge-talenten-in-de-glans-van-briljante-artiesten/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=1-1-2023-arte-amanti-blijft-ook-in-2023-het-podium-voor-jonge-talenten-in-de-glans-van-briljante-artiesten Sun, 01 Jan 2023 13:01:28 +0000 https://arte-amanti.be/?p=3941 Interview met Artistiek Directeur Reinilde Leyers door Marleen. Wie een Arte Amanti concert meemaakt weet, voelt gewoon, dit is er één uit de duizend. Hoezo? Muziek is meer dan netjes of zelfs overtuigend een partituur spelen. Voor het Arte Amanti International Chamber Music Festival spelen de muzikanten met hart en ziel zodat er tussen hen… Read More »1.1.2023: Arte Amanti blijft ook in 2023 hét podium voor jonge talenten in de glans van briljante artiesten

The post 1.1.2023: Arte Amanti blijft ook in 2023 hét podium voor jonge talenten in de glans van briljante artiesten first appeared on Arte Amanti.

]]>
Interview met Artistiek Directeur Reinilde Leyers door Marleen.

Wie een Arte Amanti concert meemaakt weet, voelt gewoon, dit is er één uit de duizend. Hoezo? Muziek is meer dan netjes of zelfs overtuigend een partituur spelen. Voor het Arte Amanti International Chamber Music Festival spelen de muzikanten met hart en ziel zodat er tussen hen en het publiek iets heel bijzonders vibreert.

Die aparte, af en toe behoorlijk geladen sfeer is voor een groot deel terug te voeren tot Reinilde Leyers. Zo een vijftien jaar geleden organiseerde ze de eerste concertjes, niets deed vermoeden dat  die ooit tot het Arte Amanti International Chamber Music festival zouden uitgroeien. Tenzij de flamboyante présence van Reinilde zelf natuurlijk.

Muziek “zijn”

Een muzikant speelt niet alleen muziek, hij of zij ‘is’ muziek. Muziek is wezenlijk in zijn of haar leven, een muzikant die niet kan spelen wordt zonder meer ongelukkig. Dat geldt zeker ook voor Reinilde en het bepaalt mee haar visie op het Festival en hoe het allemaal begon.

Het zal niet verbazen dat Reinilde haar passie voor muziek aan haar dochter en zoon heeft  doorgegeven. Die waren al flink op weg in de muziekacademie toen bleek dat ze op geen enkele plek hun spel konden laten horen en vast zaten in een soort niemandsland. Ook bij collega’s in het orkest ving Reinilde dezelfde frustratie op. ‘Dan zorgen we toch gewoon zelf voor concerten zodat de begaafde muzikanten een drive hebben om zich te verbeteren’ dacht ze.

Alles begon met een vijftal concertjes van aanzienlijk niveau, een verkleinde versie van ‘BBC Young Musician’.

Reinilde slaagde erin de interesse van gemeenten op te wekken, die betaalden een uitkoopsom en zorgden voor publiciteit en kaartenverkoop. Het vormde dan nog een kleinschalig evenement, Reinilde volstond met een kwartiertje per dag mails te behandelen terwijl ze er nu ruim een halve voormiddag aan spendeert.

Maar er zat toen al een onstuitbare dynamiek in. Vanaf de tweede reeks van concerten kon Reinilde internationaal gerenommeerde muzikanten aantrekken, violist Artiom Shishkov en pianiste Dasha Moroz, beiden uit Wit-Rusland, waren er meteen bij. De unieke formule van Arte Amanti was geboren, een podium voor jonge talenten in de uitstraling van briljante  artiesten.

Voor elk concert spelen de aankomende muzikanten een voorprogramma van een dik kwartier, de artiesten maken zowat een uur rond. Het kan om een recital gaan maar evengoed treden de muzikanten in duo, trio, kwartet of kwintet op. Sinds 2017 concerteren ze met het Arte Amanti kamerorkest of symfonisch orkest (2022) onder leiding van Reinilde. (nvdr: hier kan je meer lezen over deze bijzondere concertenreeks)

Backstage in de Koningin Elisabeth wedstrijd

Iedereen vraagt zich af hoe Reinilde haar netwerk van magnifieke muzikanten heeft samengesteld.

In werkelijkheid ging en gaat ze op een heel directe manier te werk. Zo vaak als mogelijk woont ze de halve finales van de Koningin Elisabeth wedstrijd bij. In het licht van kamermuziek zijn die  interessanter dan de finale. Reinilde is op zoek naar muzikanten die authentiek en met panache spelen. Het zijn de gevoeligheid en de intelligentie die de artisticiteit van het spel bepalen.

Toeval of niet, vaak rangschikken de artiesten die zij eruit pikt zich bij de laureaten van de finale. Backstage legt ze contacten en maakt hen warm voor een concert bij Arte Amanti. Op die manier werd het festival de grootste werkgever voor de laureaten van deze toonaangevende wedstrijd. Nu gebeurt het steeds vaker dat de muzikanten hun vrienden overhalen om bij Arte Amanti te spelen.

In elk geval vormt dat het begin van een hechte en intieme band tussen Reinilde en de muzikanten, een verhaal van vertrouwelijkheid en veel, heel veel aanmoediging en knuffels.

De artiesten bepalen zelf hun programma, Reinilde vindt het heel belangrijk dat ze met plezier  spelen.

Omdat ze zelf muzikante is, heeft ze een diepe affiniteit met deze manier van leven. Ze speelt   behalve viool ook piano, ze kent de cello via haar zoon en de altviool langs haar dochter om. Als dirigente is ze door alle instrumenten geboeid.

Reinilde doorliep zelf alle stadia van een muzikantencarrière en kan invoelen wat de jonge mensen  in deze fase van hun leven doormaken. Dikwijls pikt ze hen aan de luchthaven of bij het station op en in de auto laat ze hen hun verhaal vertellen zodat ze precies hun gemoed kan peilen. Dat werd trouwens wederzijds, de muzikanten kunnen nu ook Reinilde aanvoelen en ‘haar ziel lezen’.

Als artiesten gelukkig zijn, spelen ze het best, weet Reinilde. Zit het niet mee dan adviseert ze ‘concentreer je op je spel, sluit de wereld even buiten’. Al kan een muzikant op een mindere dag een minder goed concert spelen, dat hoort bij het mens zijn, vindt ze.

Voor ze het podium op gaan fluistert ze hen nog in ‘doe het, je kunt het, je bent geweldig…’ en vooral ‘geniet ervan’. Reinilde geeft hen vleugels.

Akari Bastiaens is tien jaar en het jongste talentje van het festival. Een keer had ze het een beetje koud achter de scène. Reinilde warmde de kleine handjes van de piepjonge pianiste tussen haar handen. Akari liet Reinildes hand pas los toen ze bij de piano aankwam om een Bach concerto te spelen en zij naar de dirigenten pupiter liep.

Er is zoveel hartelijke vriendschap tussen de vrouw achter Arte Amanti en haar muzikanten. Ze vormen een gemeenschap van sensitieve persoonlijkheden. Het publiek en de talrijke vrijwillige medewerkers van het muziekfestival kunnen daar mee van genieten.

Elke muzikant is een diamant, vertelt Reinilde. Je moet er op de juiste manier naar kijken en misschien een beetje slijpen, als je er fout op klopt, verliest hij zijn karaat.

Een jong talent moet rijpen en ruimte hebben om te studeren. Wanneer een beginnende maar succesvolle muzikant teveel gepusht en overvraagd wordt, speelt hij zich kapot. Soms is het tijd om te rusten, iets anders te gaan doen en voor afwisseling te zorgen. Dan flakkeren talent en begeestering weer helemaal op.

Hartverwarmend

Jonge talenten leren ontzettend veel van de artiesten. Voor een Arte Amanti concert zitten ze samen in de sacristie van een of ander kerkje. Daar groeit de samenhorigheid, ze delen de stress ook al proberen ze die te negeren. Ze horen elkaars spel. Jong talenten mogen tijdens het optreden dikwijls blaadjes draaien voor grote pianisten, ze zitten dan helemaal in zijn of haar verhaal van timing, ademhaling en subtiele hints.

Zelf wordt Reinilde ook sterk door de musici opgeladen, ze inspireren haar eigen spel. Ze begrijpen elkaar omdat ze allemaal de taal van de muziek spreken.

Alsof het haar eigen kinderen waren, zorgt ze er voor dat de muzikanten op de beste instrumenten kunnen spelen. Piano’s Maene, ook daar is Arte Amanti een grote cliënt, levert elke keer een prachtige vleugel. Reinilde krijgt hartkloppingen als die de trap op gaat of in een andere moeilijk bereikbare locatie moet worden geïnstalleerd. Maar vakmanschap brengt alles telkens tot een goed einde.

‘Er zijn zoveel festivals en er is Arte Amanti’, stelt een van de artiesten. Dat is ook de reden waarom   ze er allemaal ieder seizoen graag bij willen zijn, zelfs voor een mindere gage dan ze gewoonlijk in het circuit krijgen.

Geld is een noodzakelijk kwaad, vindt Reinilde. Iedereen en ook het festival heeft het nodig en met de nodige ‘hekserij’ lukt het ons steeds om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar ons is het om iets helemaal anders te doen. Wij willen investeren in de jonge mensen en zij brengen, iedere keer opnieuw, iets magisch. Wij wensen deze pareltjes in heel Vlaanderen, liefst in heel België, te laten schitteren.

In tijden van kilte en onverschilligheid brengt Arte Amanti ontroerend mooie concerten op prachtige locaties dichtbij huis en dat in een hartverwarmende sfeer. Wat kan een mens nog meer wensen?

Reinilde Leyers

Reinilde is violiste. Ze is aan het Lemmens instituut opgeleid, na haar studies won ze een beurs van de Italiaanse regering en trok ermee naar de Accademia Chigiana in Siena om er zich te vervolmaken bij Franco Gulli en Henryck Szeryng. Ze heeft een uitgebreide orkest ervaring die ze onder meer in de Munt opdeed en speelde kamermuziek in diverse ensembles. Sinds 1990 maakt Reinilde deel uit van het orkest van de Vlaamse Opera en vormt samen met solisten uit dat orkest het Finarovsky strijkkwartet. In 2009 richtte ze het Internationaal Kamermuziek Festival Arte Amanti op.

——————————————————————————————————————————

Anyone who experiences an Arte Amanti concert knows, just feels, “this is one out of a thousand”. Why? Music is more than neatly or even convincingly playing a score. For the Arte Amanti International Chamber Music Festival, the musicians play with heart and soul so that something very special vibrates between them and the audience.

That special, occasionally quite charged atmosphere, can largely be traced back to Reinilde Leyers. About fifteen years ago she organized the first concerts, nothing suggested that they would ever grow into the Arte Amanti International Chamber Music festival. Unless, of course, the flamboyant presence of Reinilde herself.

“Being” music 

A musician not only plays music, he or she ‘is’ music. Music is essential in his or her life, a musician who cannot play becomes unhappy without further ado. That certainly also applies to Reinilde and it determines her vision of the Festival and how it all started.

It will come as no surprise that Reinilde passed on her passion for music to her daughter and son. They were already well on their way in the musical education when it turned out that they could not play their game anywhere and were stuck in a kind of no man’s land. Reinilde also experienced the same frustration with colleagues in the orchestra. ‘Then we’ll just arrange concerts ourselves so that the gifted musicians have a drive to improve,’ she thought.

It all started with five concerts of considerable quality, a scaled down version of ‘BBC Young Musician’.

Reinilde succeeded in arousing the interest of municipalities, who paid a buyout fee and took care of publicity and ticket sales. It was then still a small-scale event, Reinilde was able to deal with emails for fifteen minutes a day, while she now spends more than half a morning on it.

But then there was already an irrepressible dynamic. From the second series of concerts on, Reinilde was able to attract internationally renowned musicians, violinist Artiom Shishkov and pianist Dasha Moroz, both from Belarus, were there immediately. The unique formula of Arte Amanti was born, a stage for young talents in the shine of brilliant artists.

For each concert, the upcoming musicians play a support act of about fifteen minutes, the artists round off for about an hour. It can be a recital, but the musicians also perform in duo, trio, quartet or quintet. Since 2017 they have been performing with the Arte Amanti chamber orchestra or symphonic orchestra (2022) conducted by Reinilde. (editor’s note: read more on this special series of concerts here)

Backstage at the Queen Elisabeth Competition

Everyone wonders how Reinilde put together her network of magnificent musicians.

In reality, she went and continues to work in a very direct way. She attends the semi-finals of the Queen Elisabeth competition as often as possible. In the light of chamber music, they are more interesting than the finals. Reinilde is looking for musicians who play authentically and with panache. It is the sensitivity and the intelligence that define the artistry of the game.

Coincidence or not, the artists she selects often rank among the laureates of the finals. Backstage she makes contacts and warms them up for a concert at Arte Amanti. In this way, the festival became the largest employer for the laureates of this leading competition. Now it happens more and more often that the musicians persuade their friends to play at Arte Amanti.

In any case, this is the beginning of a close and intimate bond between Reinilde and the musicians, a story of intimacy and lots and lots of encouragement and hugs.

The artists determine their own program, Reinilde finds it very important that they enjoy playing.

Being a musician herself, she has a deep affinity with this way of life. In addition to playing the violin, she also plays the piano, she knows the cello through her son and the viola through her daughter. As a conductor she is fascinated by all instruments.

Reinilde herself went through all the stages of a musician’s career and can empathize with what young people go through in this phase of their lives. Often she picks them up at the airport or at the station and in the car she lets them tell their story so that she can gauge their mood precisely. That became mutual, by the way, the musicians can now also sense Reinilde and ‘read her soul’.

Reinilde knows that when artists are happy, they play best. If things don’t work out, she advises ‘concentrate on your game, shut the world out for a while’. Although a musician can play a less good concert on a bad day, that is part of being human, she thinks.

Before they go on stage she whispers to them ‘do it, you can do it, you’re great…’ and above all ‘enjoy it’. Reinilde gives them wings.

Akari Bastiaens is ten years old and the festival’s youngest talent. One time she was a little cold behind the scene. Reinilde warmed the little hands of the very young pianist with her own hands. Akari did not let go of Reinilde’s hand until she arrived at the piano to play a Bach concerto and approached the conductor’s principal.

There is so much cordial friendship between the woman behind Arte Amanti and her musicians. They form a community of sensitive personalities. The public and the numerous voluntary employees of the music festival can enjoy this.

Every musician is a diamond, says Reinilde. You have to look at it the right way and maybe sharpen it a bit, if you cut it wrongly it will lose its carat.

A young talent must mature and have room to study. When a starting but successful musician is pushed too much and asked too much, he/she plays him(her)self to pieces. Sometimes it’s time to rest, do something different and provide variety. Then talent and enthusiasm flare up again.

Heartwarming

Young talents learn a lot from the artists. For an Arte Amanti concert they sit together in the sacristy of some church. Togetherness grows there, they share the stress even though they try to ignore it. They hear each other’s playing. Young talents are often allowed to turn pages for great pianists during the performance, they are then completely in his or her story of timing, breathing and subtle hints.

Reinilde herself is also strongly charged by the musicians, they inspire her own playing. They understand each other because they all speak the language of music.

As if they were her own children, she ensures that the musicians can play on the best instruments. Pianos Maene, Arte Amanti is also a major client there, delivers a beautiful grand piano every time. Reinilde gets heart palpitations when the piano goes up the stairs or has to be installed in another hard-to-reach location. But craftsmanship always brings everything to a good end.

‘There are so many festivals and there is Arte Amanti,’ says one of the artists. That is also the reason why they all want to be there every season, even for a lesser fee than they usually get in the circuit.

Money is a necessary evil, says Reinilde. Everyone and also the festival needs it and with the necessary ‘witchcraft’ we always manage to make ends meet. But we do something completely different. We want to invest in the young people and they bring something magical every time. We wish to make these gems shine throughout Flanders, preferably throughout Belgium and beyond.

In times of chill and indifference, Arte Amanti brings movingly beautiful concerts at beautiful locations close to home and in a heartwarming atmosphere. What more could a person wish for?

Reinilde Leyers

Reinilde is a violinist. She was trained at the Lemmens Institute, after her studies she won a scholarship from the Italian government and went to the Accademia Chigiana in Siena to perfect herself with Franco Gulli and Henryck Szeryng. She has extensive orchestral experience, which she gained in De Munt, among other places, and has played chamber music in various ensembles. Since 1990, Reinilde has been a member of the orchestra of the Flemish Opera and, together with soloists from that orchestra, forms the Finarovsky string quartet. In 2009 she founded the International Chamber Music Festival Arte Amanti.

The post 1.1.2023: Arte Amanti blijft ook in 2023 hét podium voor jonge talenten in de glans van briljante artiesten first appeared on Arte Amanti.

]]>
18.6.22: Wat geweest is doet verlangen naar wat komt … https://arte-amanti.be/18-6-22-wat-geweest-is-doet-verlangen-naar-wat-komt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=18-6-22-wat-geweest-is-doet-verlangen-naar-wat-komt Sat, 18 Jun 2022 11:46:25 +0000 https://arte-amanti.be/?p=3404 Wat geweest is doet verlangen naar wat komt door: Marleen English Translation below! Een concert met kamermuziek van Arte Amanti meemaken brengt je altijd in vervoering. Dat komt onder meer omdat Reinhilde Leyers het concept met liefde en enthousiasme heeft bedacht. Keer op keer is dat voelbaar in de realisatie ervan. Elk concert speelt zich af op… Read More »18.6.22: Wat geweest is doet verlangen naar wat komt …

The post 18.6.22: Wat geweest is doet verlangen naar wat komt … first appeared on Arte Amanti.

]]>
Wat geweest is doet verlangen naar wat komt
door: Marleen
English Translation below!

Een concert met kamermuziek van Arte Amanti meemaken brengt je altijd in vervoering. Dat komt onder meer omdat Reinhilde Leyers het concept met liefde en enthousiasme heeft bedacht. Keer op keer is dat voelbaar in de realisatie ervan. Elk concert speelt zich af op een bijzondere locatie met een aparte charme. De grootste charme evenwel is dat de muzikanten en het publiek nauwelijks een paar stappen van elkaar zijn verwijderd. Elke toehoorder kan haast het ritme van de adem en het hart van de muzikant(en) volgen terwijl de muziek iedereen verbindt. Een ervaring die elk concert ver boven het gewone optilt. De communicatielijn tussen de muzikanten onderling ligt open en bloot. Geen van de subtiele hints of afspraakjes gaat verloren, een dimensie van kamermuziek die telkens weer ontroert.

Pareltjes van Arte Amanti

De concerten van Arte Amanti zijn talrijk, zo goed als elk weekend kun je in Vlaanderen en Brussel, en wellicht volgend seizoen ook in Wallonië, wel ergens terecht voor een uitermate boeiend concert.  En dan is het zo ver, ongelooflijk getalenteerde mensen en het verlangen naar mooie muziek van melomanen vinden elkaar.

Tijdens de vier concerten die we konden meemaken, hebben we een duurzame liefde voor het Arte Amanti-festival opgevat die ons naar het volgende seizoen doet uitkijken.

In het stadhuis van Vilvoorde speelden de broers Emile en Arthur Daems, respectievelijk viool en cello, onder meer een duo van Zoltan Kodaly en een duo van Erwin Schulhoff. Geladen muziek uit Centraal-Europa in de twintigste eeuw. Als je van heel dicht bij mag beleven hoe deze jonge muzikanten zich de af en toe getourmenteerde muziek eigen maken, is dat ongelooflijk spannend.

Liefhebbers van romantische muziek komen bij Arte Amanticoncerten vast ook aan hun trekken. In het unieke decor van het Oratorium van het Ursulineninstituut in O.L.V. Waver bracht Theodore Kim in het voorprogramma heel mooi de eerste vioolsonate van Robert Schumann, daarin door Philippe Ivanov op de piano begeleid. Veronique De Raedemaker rondde haar programma van Francis Poulenc en Karol Szymanovski af met een (h)eerlijke versie van de overbekende sonate voor viool en piano van César Franck, begeleid door Anton Gerzenberg.

Omarmen

In de late lente maakt de avondzon van het O.L.V. Hemelvaart kerkje in Nieuwerkerken een lumineuze plek. Het kerkje was goed gevuld en begroette de jonge Sara Vanderpijpen hartelijk, het ontbrak haar versie van de Carmen Fantaisie brillante van Jenö Hubay niet aan glans.
Dan nam het programma een heel andere wending. De partituur van het onafgewerkte pianokwartet en zeldzame stuk kamermuziek dat Gustav Mahler schreef toen hij zestien was, lag op de pupiters. Het samenspel van Sascha Maisky op viool, zijn zus Lily Maisky op piano, David Abrahamyan op altviool en Han Bin Yoon op cello riep de donkerte van het kwartet op. De uitwisseling van vriendschappelijke glimlachjes doorbrak even de spanning.
Voor het pianokwintet van César Franck werd het kwartet met Yossif Ivanov versterkt. Lily Maisky  liet het lijken alsof het pianospel moeiteloos en haast vloeibaar doorheen de pakkende snaarpartijen golfde en ze samen hield.

Voor het slotconcert in de Jezuïtenkerk van Lier stonden een zestigtal jonge muzikanten op het podium in het Arte Amantis kamerorkest onder leiding van Reinhilde Leyers.

Akari Bastiaens, een grote pianiste in klein formaat, ze komt met haar negen jaren nauwelijks boven de piano uit, bracht een concerto van Johann Sebastian Bach, misschien wel met de speelsheid en lichtvoetigheid waarmee ze na het concert tussen het publiek huppelde.

Jappe Dendievel toverde een virtuoos concerto van Carl Maria von Weber uit de fagot.

Het thema van het vioolconcerto van Jean Sibelius roept de rimpelloze meren en dichte wouden van Finland op en laat misschien zelfs de zwaarmoedigheid van de componist doorschemeren. Het lag ook allemaal in de gevoelige versie van violiste Luna De Mol.

Tenslotte brachten Kirsten Gedeshi en Lenny Bui-Vandeput het concerto voor twee piano’s van Francis Poulenc. Het werd een intens duel tussen gelijkwaardige partijen en het orkest natuurlijk.

Reinhilde Leyers lijkt haar muzikanten te omarmen, precies zoals ze door het leven gaat, warm, altijd belangstellend, deskundig en overtuigend.

Ze weet in het binnen- en buitenland muzikanten te vinden en samen te brengen. Eenmaal in het Arte Amanti festival halen die, zichtbaar met plezier, het beste uit zichzelf en geven gul.

,,Muzikanten voelen elkaar aan, de samenwerking, dat onderlinge vertrouwen geeft zoveel energie. Ik mis ze nu al”, verzucht ze wanneer ze met een hartelijke omhelzing afscheid nemen. Maar niet voor heel lang want de voorafspiegeling van een nieuw seizoen doet ons allemaal al dromen.

——————————————————————————————————————————

What has been makes you long for what is to come

Attending an Arte Amanti chamber music concert always enraptures you. This is partly because Reinhilde Leyers came up with the concept of love and enthusiasm. This can be felt time and again in its realization.

Each concert takes place in a special location with a special charm. The greatest charm, however, is that the musicians and the audience are barely a few steps away from each other. Every listener can almost follow the breathing rhythm and heartbeat of the musician(s) while the music connects everyone. An experience that lifts every concert far above the ordinary. The line of communication between the musicians is open and exposed. None of the subtle hints or agreements are lost, a dimension of chamber music that moves over and over again.

Gems of Arte Amanti

The concerts of Arte Amanti are numerous, almost every weekend one can attend one somewhere in Flanders or Brussels, and perhaps next season also in Wallonia, always extremely fascinating concerts. And then the time has come, when incredibly talented people and the desire for beautiful music of melomaniacs find each other.

During the four concerts we were able to attend, we developed a lasting love for the Arte Amanti festival that makes us look forward to the next season.

In the town hall of Vilvoorde, the brothers Emile and Arthur Daems played violin and cello respectively, including a duo by Zoltan Kodaly and a duo by Erwin Schulhoff, loaded music from Central Europe in the twentieth century. Experiencing up close how these young musicians master the occasionally tormented music, is incredibly exciting.

Lovers of romantic music will certainly find what they are looking for at Arte Amanti concerts. In the unique setting of the Oratorio of the Ursuline Institute in O.L.V Wavre, Theodore Kim beautifully performed the first violin sonata by Robert Schumann as opening act, accompanied by Philippe Ivanov on the piano. Veronique De Raedemaker rounded off her program by Francis Poulenc and Karol Szymanovski with an honest version of the well-known sonata for violin and piano by César Franck, accompanied by Anton Gerzenberg.

Embrace

In late spring, the evening sun makes the Ascension Church in Nieuwerkerken a luminous place. The church was well filled and greeted the young Sara Vander Pijpen warmly. Her version of Jenö Hubay’s Carmen Fantaisie brillante was not lacking in brilliance.

Then the program took a completely different turn. Time for the score of the unfinished piano quartet and rare piece of chamber music that Gustav Mahler wrote when he was sixteen. The interplay of Sascha Maisky on violin, his sister Lily Maisky on piano, David Abrahamyan on viola and Han Bin Yoon on cello evoked the darkness of the quartet. The exchange of friendly smiles broke the tension for a moment.
For the piano quintet by César Franck, the quartet was reinforced with Yossif Ivanov. Lily Maisky made it seem as if the piano playing flowed effortlessly and almost fluidly through the catchy strings and held them together.

For the final concert in the Jesuit Church in Lier, some sixty young musicians took the stage in the Arte Amanti chamber orchestra conducted by Reinhilde Leyers.

Akari Bastiaens, a great pianist in a small format, at the age of nine she barely rises above the piano, performed a concerto by Johann Sebastian Bach, perhaps with the playfulness and light-footedness with which she skipped between the audience after the concert.

Jappe Dendievel conjured up a virtuoso concerto by Carl Maria von Weber from the bassoon.

The theme of Jean Sibelius’ violin concerto evokes the unruffled lakes and dense forests of Finland and perhaps even hints at the composer’s melancholy. It was all in the sensitive version of violinist Luna De Mol.

Finally Kirsten Gedeshi and Lenny Bui-Vandeput performed the concerto for two pianos by Francis Poulenc. It turned out to be an intense duel between equal parties and the orchestra, of course.

Reinhilde Leyers seems to embrace her musicians, exactly as she goes through life, warm, always interested, knowledgeable and convincing. She knows how to find and bring together musicians at home and abroad. Once in the Arte Amanti festival, they get the best out of themselves and give generously, visibly with pleasure. ,,Musicians feel each other, the cooperation, that mutual trust gives so much energy. I miss them already”, she sighs as they say goodbye with a warm hug. But not for very long because the foreshadowing of a new season already makes us all dream.

The post 18.6.22: Wat geweest is doet verlangen naar wat komt … first appeared on Arte Amanti.

]]>
1.4.22: Follow-up on our Rising Stars and Young Talents! https://arte-amanti.be/1-4-22-follow-up-on-our-rising-stars-and-young-talents/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=1-4-22-follow-up-on-our-rising-stars-and-young-talents Fri, 18 Mar 2022 08:41:47 +0000 https://arte-amanti.be/?p=3233 Onze Jonge Talenten en Rising Stars laten volop van zich horen! Hieronder een overzichtje van de recentste verwezelijkingen. Een dikke proficiat aan allen! Our Young Talents and Rising Stars are making themselves heard! Below is an overview of the most recent accomplishments: RISING STARS: Emile Souvagie (klarinet) wint een plaats in de Orkestacademie van het… Read More »1.4.22: Follow-up on our Rising Stars and Young Talents!

The post 1.4.22: Follow-up on our Rising Stars and Young Talents! first appeared on Arte Amanti.

]]>
Onze Jonge Talenten en Rising Stars laten volop van zich horen! Hieronder een overzichtje van de recentste verwezelijkingen. Een dikke proficiat aan allen!

Our Young Talents and Rising Stars are making themselves heard! Below is an overview of the most recent accomplishments:

RISING STARS:

Emile Souvagie (klarinet) wint een plaats in de Orkestacademie van het Concertgebouworkest Amsterdam voor seizoen 2022-2023. Naar aanleiding van deze topprestatie, was Emile op 20 maart 2022 als “Jonge Held” te gast bij Podium Witteman (NPO2).
Emile Souvagie (clarinet) wins a place in the Orchestra Academy of the Concertgebouw Orchestra Amsterdam for the 2022-2023 season. Following this amazing accomplishment, Emile was “Young Hero” during the Podium Witteman TV-show (NPO2, The Netherlands) on March 20, 2022.

Mathilde Wauters (harp) is KLARA “Twintiger” in februari 2022.  Ze is momenteel lid van de orkestacademie van de Münchner Philharmoniker. Vanaf augustus 2022 speelt ze als ‘soloharp’ in het Residentieorkest in Den Haag.
Mathilde Wauters (harp) is KLARA “Twenty-er” in February 2022. She is currently a member of the orchestra academy of the Münchner Philharmoniker. From August 2022 she will play as ‘solo harp’ in the Residentieorkest in The Hague.

Firgun Ensemble (klarinetkwintet met Emile Souvagiewint de KLARA Supernova.
Firgun Ensemble (clarinet quintet with Emile Souvagie) wins the KLARA Supernova.

Het Fibonacci Quartet (met Rising Star Luna De Mol op 1ste/2de viool) was te gast als “Jonge Held” bij Podium Witteman (NPO2) op zondag 7 maart 2022. Ze werden ook geselecteerd voor deelname aan het exclusieve Jong Talent Festival Schiermonnikoog van 11-17 maart 2022 en wonnen daar de Publieksprijs.
The Fibonacci Quartet (with Rising Star Luna De Mol on 1st/2nd violin) was “Young Hero” in the TV-show Podium Witteman (NPO2) on Sunday, March 7, 2022. They were also selected to participate in the exclusive Young Talent Festival Schiermonnikoog from March 11-17, 2022, where they won the Audience Award.

Samuel Van de Velde wint de Pianowedstrijd Stephan De Jonghe 2022: “Prachtige Artistieke Prestatie!”
Samuel Van de Velde wins the Stephan De Jonghe Piano Competition 2022.

Jiska Lambrecht (viool) wint met het Turicum Quartet de tweede prijs op de ‘Kiwanis Musikwettbewerb’ in Zürich. Op 12 juni 2022 traden ze op in de Grosser Konzertsaal van Toni-Areal in Zürich voor het laureatenconcert.
Eind september is het strijkkwartet uitgenodigd op de “Arosa Music Academy” door de altviolist van het befaamde Zwitserse Casal Quartet.  In januari 2023 zullen ze samen met het Gringolts Quartet een octet spelen op het Mizmorim Festival in Basel.
Jiska Lambrecht (viool) wins with the Turicum Quartet the second prize on the ‘Kiwanis Musikwettbewerb’ in Zürich. June, 12th 2022 they performed in the Grosser Konzertsaal from Toni-Areal in Zürich for the laureates concertThe string quartet is invited end of september on the “Arosa Music Academy” by the  viola player of the famous Swiss Casal Quartet.  January 2023 they will play an octet together with the Gringolts Quartet on the Mizmorim Festival in Basle.


JONG TALENT – YOUNG TALENT:

Ruben Ide wint de Britten Violin Competition 2022 in Zwolle (Nederland).
Ruben Ide wins the Britten Violin Competition 2022 in Zwolle (The Netherlands)

Jonathan Ide wint de Steinway Competition 2022 in de categorie 2. Ruben Vanderpijpen en Yelin Wangzhang worden eveneens laureaat (klik hier om de volledige uitslag te bekijken). Jonathan Ide wint eveneens de Cantabile Wedstrijd 2022 in de middelbare graad. Akari Bastiaens en Yelin Wangzhang behalen respectievelijk een 2de en 3de prijs (klik hier om de volledige uitslag te bekijken).
Jonathan Ide wins the Steinway Competition 2022 in categorie 2. Ruben Vanderpijpen and Yelin Wangzhang are laureates. Jonathan Ide also wins the Cantabile Competition 2022 in the middle age group. Akari Bastiaens and Yelin Wangzhang won 2nd and 3rd Prize respectively (click here to view the full results).

Akari Bastiaens wint de Steinway Competition 2022 in de categorie 1 en behaalt een 2de Prijs op de Cantabile Wedstrijd 2022 in de Middelbare Graad.
Akari Bastiaens wins the Steinway Competition 2022 in categorie 1 and gets 2nd Prize at the Cantabile Competition 2022 in the Middle Age Group.

Sarah Vanderpijpen wint de Muziekwedstrijd Breughel in de categorie tot 16 jaar. Klik hier om de volledige uitslag van de wedstrijd te bekijken.
Sarah Vanderpijpen wins the Breughel Music Competition in category B (aged 16 or under). 

The post 1.4.22: Follow-up on our Rising Stars and Young Talents! first appeared on Arte Amanti.

]]>
15.3.22: Schrijf NU in voor ons uniek fundraising-verrassingsevenement! https://arte-amanti.be/15-1-22-schrijf-nu-in-voor-ons-uniek-fundraising-verrassingsevenement/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=15-1-22-schrijf-nu-in-voor-ons-uniek-fundraising-verrassingsevenement Tue, 11 Jan 2022 06:47:16 +0000 https://arte-amanti.be/?p=2759 OPGEPAST!!!! UITGESTELD NAAR LATERE DATUM Dankzij jullie genereuze steun hebben we in 2021 drie concerten met het Arte Amanti Kamerorkest kunnen brengen! Daarnaast hebben we in totaal 52 concerten gerealiseerd. Op zich al een “tour de force” gezien de bijzonder moeilijke omstandigheden! De pandemie heeft echter ook voor ons harde consequenties met een aanzienlijk financieel tekort… Read More »15.3.22: Schrijf NU in voor ons uniek fundraising-verrassingsevenement!

The post 15.3.22: Schrijf NU in voor ons uniek fundraising-verrassingsevenement! first appeared on Arte Amanti.

]]>
OPGEPAST!!!! UITGESTELD NAAR LATERE DATUM

Dankzij jullie genereuze steun hebben we in 2021 drie concerten met het Arte Amanti Kamerorkest kunnen brengen! Daarnaast hebben we in totaal 52 concerten gerealiseerd. Op zich al een “tour de force” gezien de bijzonder moeilijke omstandigheden!

De pandemie heeft echter ook voor ons harde consequenties met een aanzienlijk financieel tekort dat we zo snel mogelijk willen stabiliseren.

Daarom doen we dit jaar een bijzondere crowdfunding met verschillende opties:

  • U steunt het festival door uw genereuze bijdrage te storten op ons rekeningnummer: BE85 7370 2653 5506 of door hier te klikken. Vanaf 100 euro krijgt u een vermelding als “Vriend van het Festival” in het programmaboek en op de website.
  • Vanaf een storting van 50 euro p.p. kan u (tevens) deelnemen aan onze unieke fundraisingavond met (verrassings)optredens, meet & greets met artiesten en jong talent, kaas en wijn … kortom, een avond om nooit meer te vergeten. Dit event zou doorgaan op vrijdag 10 juni 2022 in Affligem, maar is uitgesteld naar een latere (nog te bepalen) datum. Schrijf nu in door 50€ pp te storten op ons rekeningnummer: BE85 7370 2653 5506 of door hier te klikken, Graag “Fundraisingavond” op uw storting vermelden.
  • Op vraag van velen willen we ook het peter- en meterschap nog verder uitbreiden. Vanaf een storting van 500 euro wordt u peter/meter van één van onze Jonge Talenten of Rising Stars met, indien gewenst,  vermelding als “Vriend van het Festival” in het programmaboek en op de website. Peters en meters ontvangen tevens een bijzondere uitgenodiging voor onze speciale fundraisingavond op 10 juni as.

We hebben uw steun meer nodig dan ooit en bedanken u alvast om ons door deze uitzonderlijk moeilijke periode te helpen!


ATTENTION : POSTPONED TO A LATER DATE!!!

Thanks to your generous support, we were able to perform three concerts with the Arte Amanti Chamber Orchestra in 2021! In addition, we have realized a total of 52 concerts. In itself a “tour de force” given the particularly difficult circumstances!

However, the pandemic also has hard consequences for us with a significant financial deficit that we want to stabilize as soon as possible.

That is why we are organising a special crowdfunding this year with various options:

  • You support the festival by transferring your generous contribution to our account number: BE85 7370 2653 5506 or by clicking here. From 100 euros on, you will receive a mention as “Friend of the Festival” in the program book and on the website.
  • From a donation of 50 euros p.p. onwards, you can (also) participate in our unique fundraising evening with (surprise) performances, meet & greets with artists and young talent, cheese and wine… in short, an evening to never forget. This event would take place on Friday June 10, 2022 in Affligem, but is postponed to a later date, that will be announced as soon as possible. Register now by depositing €50 pp on our account number: BE85 7370 2653 5506 or by clicking here. Please state “Fundraising Evening” on your deposit.
  • At the request of many, we also want to further expand the godparentship. From a donation of 500 euros onwards, you become godmother/godfather of one of our Young Talents or Rising Stars with, if desired, a mention as “Friend of the Festival” in the program book and on the website. Godmothers and godfathers will also receive a special invitation to our fundraising evening on June 10th.

We need your support more than ever and thank you in advance for helping us through this exceptionally difficult time!

The post 15.3.22: Schrijf NU in voor ons uniek fundraising-verrassingsevenement! first appeared on Arte Amanti.

]]>